תולה את הירח – הקדמה


באביב 2005, אחרי ארבע שנים בבצלאל וקצת יותר בירושלים, שמתי לב שעם כל הכבוד לספרי האמן, המגזינים המעוצבים והפורמטים האקספרימנטליים שפגשתי ועיצבתי בין כתלי האקדמיה, המציאות ברחוב שונה: התקשורת החזותית נוטה להיות בוטה וחד-משמעית, ואין כמעט מקום לצורות ביטוי פתוחות, רב-משמעיות ומעודנות יותר. רציתי לבדוק אם זה בר שינוי, והאם ניתן, ולו לרגע קט, להרחיב קצת את המנעד.

F1010013 copy

 

בימים ההם עוד לא ידעתי מה זה פייסבוק, והקיר היחיד בסביבה עליו יכולתי להדביק דימויים ולצפות בתגובות שהם מעוררים, היה לוח המודעות. חשבתי שזה מקום מעניין, כיוון שלמרות חוקי‭ה ‬עזר‭ה ‬עירוניים הנוקשים המבקשים להסדיר את המתרחש בו‭,‬ הוא נותר מדיום פרוץ המותיר לצופים את האופציה הפיזית להתערב בנעשה על גביו. למרות שתפקידו של לוח המודעות הוא להודיע ולא לייצר שיחה, מתרחש‭ ‬בו‭ ‬דיאלוג‭ ‬כפול‭ :‬בין‭ ‬המדביקים‭ ‬השונים‭ ‬לבין‭ ‬עצמם (כפי שמבטאים ‬תוכן‭ ‬וצורת‭ ‬המודעות‭,‬ ותדירות‭ ‬ואופן‭ ‬ההדבקה), ‬ובין‭ ‬המדביקים‭ ‬לציבור, שבוחר לפעמים ‬להתערב‭ ‬בנעשה‭.‬

F1010001
בין ראשית אפריל לאמצע יוני ערכתי חמש סדרות של הדבקות על פני לוחות מודעות בשכונות שונות בירושלים. כל סדרה, שכללה דימוי מסויים מעולם הטבע, ‬התנהלה‭ ‬על‭ ‬פי‭ ‬מערכת‭ ‬חוקים‭ ‬כפולה‭:‬ כל‭ ‬דימוי ‭"‬התנהג‭ "‬עפ‭"‬י‭ ‬טבעו‭,‬ אך‭ ‬אופן‭ ‬התנהלותו‭ ‬על‭ ‬גבי‭ ‬הלוח‭ ‬הושפעה‭ ‬מהתגובות‭ ‬שספג‭ ‬הן‭ ‬״מהלוח‭ ‬עצמו״‭ )‬המדביקים‭ ‬האחרים‭ ‬וכרזותיהם), והן מעוברי האורח אשר בחרו להתערב בנעשה עליו. כרזות אינטראקטיביות.

F1010024
כשתכננתי את הסדרה חשבתי להסתפק בתיעוד סטילס מצולם, אולם ההדבקות הליליות והצפייה היומיומית בלוחות המודעות זימנו מפגשים אישיים מרתקים.
מדי בוקר מצאתי את עצמי באוטובוס העולה להר הצופים, משחזרת את מאורעות ליל אמש והופכת אותם לטקסט. למדתי הרבה מהעובדה שהפרוייקט החזותי במפגיע שלי, נדרש למילים כדי לספר את עצמו הלאה. דרך הפעולה המינורית של הדבקת כרזה על הלוח וצפייה במתרחש, חוויתי את יופים, קשיחותם, קסמם ומורכבותם של העיר ושל אנשיה. רגע לפני שירושלים ואני נפרדות, אספר כאן את מה שראיתי ומה ששמעתי בקיץ 2005 – הדבקה אחת בכל פוסט.

F1040003

תגובה אחת בנושא "תולה את הירח – הקדמה"

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s